Mucegaiul cauze si remedii

Masuri suplimentare de prevenire si stingerea incendiilor in perioada cu temperaturi scazute
February 8, 2017

15 Sep 2005, New Orleans, Louisiana, USA --- The Hurricane Katrina aftermath In New Orleans. Toxic mold growing on the walls of a New Orleans home after flood waters soaked the walls and floors. --- Image by © Ted Soqui/Corbis

Mucegaiul este un pericol nu doar pentru structura peretilor, dar si pentru sanatatea oamenilor. Mucegaiul trebuie inlaturat inca de la primele aparitii, dar pentru a scapa de el trebuie sa gasim cauzele care au dus la formarea lui. Altfel spus, daca nu eliminam cauzele care au dus la aparitia mucegaiului, acesta poate sa reapara.

Principalele cauze ale aparitiei mucegaiului sunt: umezeala, ventilarea insuficienta a incaperilor, condensul, o termoizolare deficitara, dispunerea imobilului spre nord, hainele umede uscate in camere, lipsa unei izolatii adecvate, plantele din camere, umidificatoarele, aburii din bucatarie, umezeala din baie, hartiile depozitate in camere etc.

Umiditatea ridicata este cea mai importanta sursa de aparitie a mucegaiului.
Mucegaiul are 3 condiţii propice de înmulţire – aerul nu circulă, camera prezintă umezeala restantă şi e încălzită peste 20 de grade.
Intr-o camera, umiditatea aerului ar trebui sa fie  de 65-70%. O umiditate de peste 80% creste semnificativ probabilitatea de aparitie a mucegaiului.

In momentul de fata pe piata sunt foarte multe produse pentru eliminarea mucegaiului: solutii lichide, prafuri sau chiar sub forma de spray, fiecare cu un impact mai mare sau mai putin eficient, cu un grad mai mare sau mai mic de concentratie de chimicale.

Pe langa aceste solutii, va dam cateva sfaturi pe care le puteti incerca, si care nu implica costuri foarte mari:

curatati suprafata care este afectata de mucegai cu alcool sau cu o solutie de soda. (1lingurita de soda se dizolva intr-un litru de apa). Datorita caracterului sau alcalin, soda distruge sporii de mucegai. Cu aceasta solutie se poate curata si lemnul atacat de mucegai.
aplicati apoi, pe suprafata curatata si uscata, var sau vopsea pe baza de var. Varul impiedica formarea de mucegai in mod natural. Daca este cazul repetati operatiunea o data la 2 – 3 luni
lasati o distanta suficienta in spatele mobilierului, pentru o aerisire corespunzatoare a peretilor
Folositi manusi si ochelari de protectie. Cu toate ca sunt materiale naturale, netoxice, atat soda, cat si varul au un efect iritant.

Pentru zone puternic atacate sau cand tencuiala e deja deteriorata, se recomanda aplicarea unor tencuieli speciale de asanare a mucegaiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *